
Bolonia i Emilia-Romania Pomykalska Beata Pomykalski Paweł
Rozpostarta między Adriatykiem i Apeninami Emilia-Romania to jeden z najciekawszych regionów Włoch. Na żyznej Nizinie Padańskiej leżą historyczne miasta pamiętające Etrusków i czasy Cesarstwa Rzymskiego, z Bolonią, Ferrarą, Parmą i Rawenną na czele. Nadmorskie plaże zachęcają do wypoczynku i kąpieli, zaś górskie tereny chronione – do pieszych wędrówek i podpatrywania unikatowej przyrody. Coś dla siebie znajdą tu też koneserzy kuchni opartej na daniach mięsnych i słynnej polencie, uszlachetnionej regionalnymi winami, serem Grana Padano i parmeńską szynką.
Średniowieczna zabudowa Bolonii
Renesansowe zabytki Ferrary
Plaże i kurorty nad Adriatykiem
Krajobrazy i przyroda Apeninów
Znakomita kuchnia regionalna
Majolika i samochody wyścigowe
SZUKASZ INNEJ KSIĄŻKI?
WPISZ TYTUŁ LUB AUTORA LUB TEMATYKĘ: