Ciasta i desery - Ciasta i desery Bezglutenowe podróże	Górny Kamila Górny Noemi

Ciasta i desery Bezglutenowe podróże Górny Kamila Górny Noemi

Współczesna medycyna odkrywa wciąż nowe, uciążliwe i dotkliwie trapiące ludzi problemy związane ze współczesną cywilizacją i trybem życia, a jednym z najczęstszych utrapień są problemy pokarmowe o podłożu alergologicznym. Nietolerancja na gluten zawarty w tak wielu produktach spożywczych sprawia, że dla wielu ludzi niedostępne stają się najlepsze smakołyki.

Ale wcale tak być nie musi, co doskonale udowadnia niniejsza książka, przedstawiająca przepisy na doskonałe ciasta i desery, zaczerpnięte z wielu kulinarnych tradycji, zmodyfikowane w taki sposób, że bez problemu mogą się nimi cieszyć smakosze zmuszeni stosować się do rygorów kuchni bezglutenowej.

Jedna z pierwszych na polskim rynku wydawniczym książek kucharskich poświęconych wyłącznie deserom bezglutenowym. Autorki są osobami dotkniętymi nietolerancją żywieniową na gluten, w związku z czym same musiały wprowadzić do swej diety wiele nowych przepisów. Największym problemem dla nich była możliwość jedzenia deserów, ponieważ większość ciast, tortów i innych słodyczy dostępnych na naszym rynku zawiera mąkę pszenną. To sprawiło, że musiały pokonać ten problem i same wymyślać nowe recepty lub sięgnąć po mniej znane przepisy na desery bez mąki. Pomogły im w tym liczne podróże po świecie, podczas których mogły podglądać kuchnie innych krajów. Dzięki temu przygotowały książkę, która może pomóc osobom również cierpiącym na nietolerancję żywieniową na gluten. W swej publikacji czerpały inspirację z kuchni włoskiej, węgierskiej, hiszpańskiej, amerykańskiej i izraelskiej. Obowiązkowa pozycja dla korzystających z dań bezglutenowych.

Leave a Reply