Książka zawierająca przepisy na potrawy i dodatki oraz praktyczne porady dla miłośników sztuki kulinarnej. Dowodem na ich przydatność są lata doświadczenia jakimi poszczycić się mogła najbardziej znana w Stanach Zjednoczonych szefowa kuchni, która nauczyła Amerykanów gotować i zaraziła ich miłością do jedzenia, wydając kolejne książki kucharskie i prowadząc pierwsze w tamtejszej telewizji show kulinarne. Ten niewielkich poradnik to niezbędnik, który powinien się znaleźć w podręcznej biblioteczce każdego szanującego się kucharza.

Julia Child – prekursorka wśród gotujących gwiazd, autorka pierwszego amerykańskiego telewizyjnego programu kulinarnego – celebrowała jedzenie w zupełnie innym stylu niż Nigella Lawson albo Sophie Dahl. Miała 188 cm wzrostu, charakterystyczny piskliwy głos i urok pani domu, która cieszy się ze swojej roli. To wszystko pokochali widzowie w Stanach, a niedawno przypomniał sobie o niej cały świat, dzięki filmowi „Julie i Julia” z Meryl Streep. „Gotuj z Julią” to nie tradycyjna książka kucharska, ale zbiór porad w stylu retro, bez kolorowych zdjęć potraw, za to z anegdotami z prywatnej kuchni Child.

Leave a Reply