You are currently viewing Plan Żywieniowy w Dializie Hemodializa Jadłospis śr zaw Białka 80g d	dr Barbara Pyszczuk

Plan Żywieniowy w Dializie Hemodializa Jadłospis śr zaw Białka 80g d dr Barbara Pyszczuk

porownywarka cen ksiazek 1 1024x127 - Plan Żywieniowy w Dializie Hemodializa Jadłospis śr zaw Białka 80g d	dr Barbara Pyszczuk

Plan Żywieniowy w Dializie Hemodializa Jadłospis śr zaw Białka 80g d dr Barbara Pyszczuk

Pacjenci rozpoczynający leczenie dializami muszą dokonać bardzo dużo zmian w sposobie żywienia w porównaniu z okresem leczenia zachowawczego, a dotyczy one w szczególności zawartości w diecie białka, płynów, fosforu, sodu i potasu. Dieta niskobiałkowa z dużą ilością płynów musi być zastąpiona dietą wysokobiałkową z ograniczeniem podaży płynów. Dieta, pomimo ograniczeń, powinna być smaczna i w miarę możliwości urozmaicona. Pamiętajmy, to dieta na całe dializacyjne życie, a nie tylko krótki czas.

Dla kogo przeznaczony jest jadłospis?

E-book jest przeznaczona głównie dla pacjentów poddawanych Dializoterapii–hemodializa, ze wskazaniem ograniczenia sodu, potasu i fosforu.

Instrukcja korzystania z jadłospisu.

Korzystaj z przepisów według ułożonego planu

Na kolejnych stronach znajdziesz szczegółowo opracowany 7 dniowy plan dietetyczny pod kątem zaleceń dietetycznych dla osób dializowanych HD
Możesz wykorzystać każdy przedstawiony przepis, osobno uwzględniając dobowe zalecenia spożycia białka, potasu, fosforu, sodu.
Z uwagi na fakt, iż przy każdym przepisie jest podana liczba porcji, jaką uzyskuje się z wymienionych składników, a także informacja o wartościach odżywczych w ilości odpowiadającej jednej porcji danej potrawy. Pomoże to kontrolować dzienne zalecane spożycie sodu, potasu, fosforu i białka.

Co zawiera e- book?

7-dniowy Jadłospis zawiera zbilansowane dzienne racje pokarmowe pod względem zawartości zarówno makroskładników, witamin, jak i składników mineralnych przeznaczonych dla osób poddanych hemodializie.
Przedstawiony jadłospis zawiera śr. zaw. Białka 80 gram/dobę.
Jadłospis zawiera (5 posiłków przez 7 dni w tygodniu),35 różnorodnych przepisów na śniadania, II śniadania, obiady, kolacje i przekąski.
Do jadłospisu dołączona jest również lista zakupów, czyli wszystkich potrzebnych produktów do przygotowania dań. Lista zawiera podział produktów na kategorie, np. „ryby”, warzywa” „tłuszcze”, „nabiał” itd. oraz uwzględnia szacunkową ilość potrzebnych produktów spożywczych.
Wszystkie dania zbilansowane są zgodnie z Normami Żywienia opracowanymi przez Instytut Żywności i Żywienia,
Jak obliczyć Twoje zalecane spożycie białka na jeden dzień?

Po pierwsze, musisz ustalić swoją idealną wagę ciała w przypadku osób z niedoborem masy ciała, oraz z prawidłową masą ciała, należy brać pod uwagę masę ciała rzeczywistą (aktualną),
Należną masę ciała można dokładniej określić, używając wzoru Lorentza.
Wzór: Należna masa ciała – wzór Lorentza
Należna masa ciała (kobiety) = wzrost [cm] – 100 – [(wzrost [cm] – 150) / 2]
Należna masa ciała (mężczyźni) = wzrost [cm] – 100 – [(wzrost [cm] – 150) / 4]
Następnie pomnóż swoją idealną wagę przez zalecane spożycia białka
Chorzy leczeni, hemodializowani wymagają podaży białka. Hemodializa: 1,1–1,4 g/kg nm.c./d.

 

SZUKASZ INNEJ KSIĄŻKI? 

WPISZ TYTUŁ  LUB AUTORA LUB TEMATYKĘ:

 

Zostaw komentarz! Oceń książkę! Poleć ją innym czytelnikom!