Twoj domowy ser 210x300 - Twój domowy ser	Alessandro ValliTwój domowy ser Alessandro Valli

Wytwarzanie sera w domu nie jest czynnością trudną. Jak zobaczymy w książce – jest to bardzo proste. Z drugiej strony, ser jest jedną z najstarszych potraw na świecie – człowiek nauczył się bardzo szybko go przyrządzać, zapewniając sobie wkład protein i tłuszczy niezbędny dla swej diety, i nadawać mu postać o trwałości znacznie większej niż zwykłe mleko. Jeśli starożytni ludzie byli w stanie produkować ser, to dlaczego nie moglibyśmy robić tego także my? W rzeczywistości bowiem domowa produkcja sera jest w zasięgu każdego.

Niniejsza książka jest pomyślana jako punkt wyjściowy dla tych prób. Będzie nam towarzyszyła również przy produkcji niektórych specjalnych gatunków sera, takich jak mozzarella, gorgonzola, camembert, caciotta briaca, a także pokaże niektóre sery typowe dla innych regionów świata.

Autor ma nadzieję, że ta zmysłowa podróż będzie dla nas rozrywką i bodźcem, tak jak bawi i pobudza jego, który lubi się przechwalać swą domową produkcją serów.

Dodaj komentarz