Whisky Leksykon smakosza Wishart David

Whisky Leksykon smakosza Wishart David

O whisky napisano wiele książek, ale “Whisky. Leksykon smakosza” to pozycja wyjątkowa. David Wishart wprowadza autorski system klasyfikacji oparty na profilu smakowym, według którego każdej whisky nadaje się punktację w 12 podstawowych wymiarach aromatu i smaku. Opisuje profile i nuty smakowe ponad 100 łatwo dostępnych whisky słodowych, pomagając w wyborze trunku odpowiedniego na daną okazję. Przedstawia też ponad 100 wartych uwagi gorzelni whisky słodowych. Kiedy bowiem naprawdę pochłonie Cię pasja do whisky, zapragniesz odwiedzać ulubione destylarnie, spotykać się z pracującymi tam ludźmi i próbować trunków z wyselekcjonowanych beczek!

Nowe poszerzone wydanie to:

  • gruntownie poprawiona autorska klasyfikacja whisky typu single malt według smaków,
  • przegląd najważniejszych whisky słodowych,
  • prezentacja destylarni z całej Wielkiej Brytanii i Irlandii – nie tylko ze Szkocji,
  • informacje zweryfikowane przez przedstawicieli branży whisky.

Leave a Reply