Dieta weganska na cztery pory roku 206x300 - Dieta wegańska na cztery pory roku Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska Ewa Sypnik-PogorzelskaDieta wegańska na cztery pory roku Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska Ewa Sypnik-Pogorzelska

Kluczem do prawidłowo zbilansowanej diety jest sezonowość – warto zwracać na nią uwagę przy robieniu zakupów. Dzięki temu mamy szansę na zdrowsze życie i wspomagamy działalność lokalną. W dobie globalnych rynków i technologii wspomagających wytwarzanie żywności często zapominamy, że najpyszniejsze warzywa i owoce to te, które dojrzewały we właściwym sobie czasie i miejscu. Wspomagacze i warunki transportu nie tylko psują ich smak, ale i obniżają wartości odżywcze. Warto więc wiedzieć, co i kiedy wrzucić do koszyka i do garnka.

W ustaleniu wegańskiego menu z uwzględnieniem sezonowości pomagają doświadczone dietetyczki na co dzień pracujące w warszawskiej poradni Dietosfera.

W książce znajdziesz:

  • informacje o korzyściach płynących ze stosowania diety wegańskiej,
  • makro- i mikroskładnikach w żywieniu weganina,
  • źródłach białek, tłuszczów, węglowodanów, witamin i minerałów,
  • składnikach niedoborowych w diecie wegańskiej i sposobach ich uzupełnienia,
  • przepisy na wyjątkowe wegańskie dania z uwzględnieniem sezonowości produktów.

Dieta weganska na cztery pory roku 206x300 - Dieta wegańska na cztery pory roku Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska Ewa Sypnik-Pogorzelska

Leave a Reply